na pečení

Silikon – materiál, který je hodný mistrů

Gastro Na pečení Silikonové formy

Materiál, který nahradil kov a papír je velice užitečný ve všech ohledech gastronomie. Hlavně proto, že je skladnější než kov nebo keramika a není na jedno použití jako je tomu u papíru je opravdu hodně oblíbený v oblasti pečení. Máme mnoho druhů forem na pečení.

Silikonové formy se jako jediné nemusí vymazávat máslem nebo olejem. Jejich povrch je opravdu kluzký. Pokud se na ně náhodou něco připeče tak to jde jednoduše odstranit. Navíc nejsou zas tak drahé jako keramické nebo plechové. Proto při jejich zničení jsou jednodušeji nahraditelné. Silikonové formy na pečení se také jen tak nerozbijí. Pokud se stane a forma z keramiky vám spadne na zem tak v tom lepším případě se z ní něco jenom odštípne, ale je stále použitelná. V tom horším případě se rozbije. Pokud se vám to samé stane s formou plechovou, riskujete, že se natluče a nebude držet správný tvar. Silikonová forma pouze zapruží.

Je tvořená velice ohebným a pružným materiálem, a tak se tímto nijak nepoškodí. Tu hlavní výhodu tohoto materiálu však oceníte při uskladnění. Formy plechové a keramické nelze nikam vmáčknout. Musíte na ně mít stále dostatek místa. Silikonové formy se dají jednoduše uskladnit do menších prostor hlavně díky jejich pružnosti.

Ze silikonu se vyrábí i podložky na pečení. Nahradili pečící papír.

Za největší výhodu tohoto materiálu vděčíme při pečení na plechu. Jejich opakovatelnost v použití dokonale nahradila papír na pečení. Ten byl pouze jednorázový, neekologický a neekonomický. Proto nám silikonové podložky ušetří hodně peněz. Nejsou moc drahé a zastanou službu mnoha rolí pečícího papíru. Mají ale úplně stejné vlastnosti. Jediným rozdílem je ale to, že jsou trochu tlustější než pečící papír. Výhodu silikonových podložek využijí hlavně profesionálové a vášniví pekaři, kteří velmi rádi pečou každý den. Pro nás ostatní je to sice také výhodné, protože nám dlouho vydrží ale my spíše svátečně sáhneme po pečícím papíru. Sice to není ekologické, ale je to prostě zvyk.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *