maso

Sous vide

Gastro Kuchyni

Vaření stylem sous vide vyžaduje opravdu sebeovládání. Jedná se o celkem mladý typ vaření, který používá speciální metodu vaření jídla (převážně masa) ve vakuu. Na to potřebujeme mít vakuové sáčky a vakuovou baličku.

Maso nebo jiné potraviny zabalíme do vakuového pytle a pak je vložíme do speciální vodní lázně s hlídanou teplotou. Tato teplota je různá pro každou potravinu. Hlavní je také počet a velikost vodní lázně. Dále na to můžeme použít i speciální ohřívač, který je vhodný do nádob až do 40 litrů. Tento ohřívač jednoduše připneme na bok nádoby a spirála na jeho spodní straně se nám o to postará. Bohužel jsou na něj vcelku negativní recenze od jeho uživatelů. U velikých nádob to prostě nedokáže tu teplotu dobře hlídat. Pro mě je toto logické. Taková malá věc opravdu nedokáže rozpálit tolik litrů vody najednou a dále v tom udržovat stálou teplotu, ať už je jakákoli.

K čemu je sous vide hlavně dobré?

Sous vide by měl být zdravější a přirozenější styl vaření. Ve vakuu totiž není potravina ovlivňována vnějšími vlivy. Navíc do sebe nevtahuje chutě ostatních potravin a tím je její vaření mnohem přirozenější. Zachovává to také přirozenou chuť masa a zabraňuje to rozmnožování škodlivých bakterií apod.

Prostě sous vide je opravdu nový módní trend pro vaření. Přirozená chuť domácího masa je přesně to pravé, co člověk potřebuje a tato metoda mu to bez problému zaručí. Díky vaření ve vakuu v prostředí s kontrolovanou teplotou se dá udělat maso mnohem křehčí, šťavnatější a chutnější. Není to ale pro každého. Ne každému totiž sedí přirozená chuť masa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *