Pečení

Potřeby na pečení a smažení

Gastro Kuchyni

Pro smažení a pečení potřebujeme různé věci. Pokud chceme třeba maso nejprve předsmažit a poté jej dát péct, potřebujeme tím pádem ale obě věci najednou. Na smažení se nám hodí nějaká ta smažící pánev. Ta je většinou opatřena takovým povrchem a vyrobena z takového materiálu, že odolá velmi vysokým teplotám.

Proto je uzpůsobená k tomu, aby v ní bylo patřičné množství rozpáleného oleje. Teplota oleje při smažení totiž není, jak si určitě někteří myslí, 100 stupňů. Je to opravdu mnohem více a pánev musí být schopna odolat těmto extrémním teplotám denně. Proto je smažící pánev potažena materiálem, který je hodně odolný vůči vysokým teplotám. Jedná se o teflon, keramiku anebo smalt. Smaltované pánve se ale moc nepoužívají, protože se k nim při smažení pokrmy rády připalují.

Navíc jsou velice těžké a tím pádem je manipulace s nimi hlavně pro svalovce. Keramické pánve jsou velmi oblíbené, protože obsahují opravdu tlustou vrstvu kluzké keramiky. Díky tomu je možné do nich zajet i kovovým nádobím. Na teflonové pánvi by toto zacházení způsobilo poškození teflonové vrstvy a tím by to dále vedlo ke kompletnímu zničení pánve.

Pečení je na tom mnohem lépe než smažení.

Zde máme velikou rozmanitost materiálů. Máme teflonové, smaltované nebo obyčejné plechy navíc můžeme použít i silikonové formy apod. Smaltovaný plech může být velmi pěkně malován a odolá vysokým teplotám bez ztráty barvy. Podobně jako smaltovaná smažící pánev je ale moc těžký. U plechu nám to ale zas tolik nevadí, protože je stavěný na to, aby se s potravinou vložil přímo do trouby a po upečení vytáhnul. Není nutné na něm něco neustále míchat nebo prohazovat. Proto není nutné moc dbát na jeho hmotnost. Teflonový plech nebo smažící pánev vhodná do trouby se spíše používají na smažení ale v troubě.

Tím se totiž potraviny zároveň prosmaží i propečou. Navíc, pokud je nutné předsmažení, je možné je na té pánvi předsmažit, a i s pánví je vložit do trouby. Tím se šetří nádobí. Obyčejné plechy bych nepoužíval bez pečícího papíru nebo silikonové podložky. Jsou sice lehké ale neobsahují žádnou vrstvu, kterou by byly chráněny proti připalování potravin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *