mrazáky

Mrazáky a šokery

Gastro Mrazáky

Velice oblíbené věcičky hlavně v profesionálních kuchyních. Máme zde spoustu situací, kde je nutné něco zamrazit. Někdy je to potřeba opravdu prudce a rychle a někdy to prostě potřebujeme mít zmražené kvůli prodloužení trvanlivosti. Proto se nám určitě hodí skříňové mrazáky.

Ty jsou vyrobené tak, že připomínají skříň. Je to vlastně taková lednice, která má ale jinou funkci. Vevnitř je teplota mnohem nižší. Zde se dostává potravina přímo pod svůj bod mrazu. Díky zamražení tedy potravina vydrží mnohem déle poživatelná. Z hlediska se to hodí na již otevřené balíčky potravin nebo naporcované maso, které není momentálně určeno k okamžité spotřebě.

Skříňové mrazáky mají ale více podob a druhů.

Konkrétně jsou dva. Jedním z nich je šoker a druhý je obyčejný mrazák, jak jej známe doma. Ten obyčejný je jednoduchý. Ten prostě jenom udržuje opravdu velmi nízkou teplotu. Dojde zde ke zmrazení potraviny v rozsahu několika hodin.

Vše záleží na zaplněném objemu mrazáku a jeho vlastním výkonu. Druhým typem je šoker. Šokové mrazáky fungují trošku odlišně. Obvykle udržují mnohem nižší teploty než obyčejné mrazáky. Mají ale funkci šokového neboli okamžitého zmrazení daných potravin. Jejich objemy jsou obvykle trochu nižší než u běžných profesionálních mrazáků, protože není možné šokově zmrazit opravdu vysoké objemy potravin. To ale neznamená, že jsou to malé spotřebiče. Ty největší šokové mrazáky mohou dosahovat velikosti běžné domácí lednice. To je sice vcelku málo, nebo aspoň nám to nestačí na všechny naše potraviny, ale na šokové zmrazení některých potravin je to opravdu hodně. Používají se hlavně na zmrazení potravin pro cukrařinu.

Pokud mám rozteklý máslový krém, šoker může být mým zachráncem. Stačí tam na chvilku dát náš výrobek a najednou je jeho kondice mnohem lepší. Šokové mrazáky se nepoužívají napořád. Jsou ale schopné místo pár hodin zamrazit potravinu za pár minut. Je to opravdu odlišný přístup. Je ale nutné potraviny během několika následujících minut z šokeru odstranit. Mohli by přemrznout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *